Cassia
Santa Monica, California
Calacatta marble surfaces and custom bleached walnut furniture create a clean palette upon which the cuisine is underscored
PROJECT TYPE
Restaurant (interior tenant improvement)
Client
Bryant Ng & The Rustic Canyon Group
STATUS
Completed 2015
SIZE
4,800 square feet
SCOPE
Renovation of the first floor into a new restaurant including raw bar, wood grill, private dining room, wine room, and patio space, plus an open and back-of-house kitchen space
PROJECT TEAM
Architect: Montalba Architects, Inc.
Builders: Sarlan Builders, Inc.
MEP: Davidovich & Associates
Structural: The Office of Gordon Polon
Lighting: Oculus Light Studio, Inc.
KEC: Design Perspectives
Photographer: John Linden

Overview
Located at the corner of 7th Street and Arizona Avenue in Santa Monica, CA, this 4,800 sf first floor restaurant renovation includes 900 sf of outdoor dining space. Built in 1937, the existing Art Deco building retains a unique aesthetic history and character that inspired the designers' approach toward the space. With minimal refinishing, the original raw concrete structure was left exposed on the ceiling, walls and floors. A large continuous soffit connecting the two front bars is used to conceal conduit and other mechanical systems from view and also acts as a light shelf, directing natural light towards the interior of the dining room. Three different bars activate and highlight the various zones within the space, a quality the Client wanted to emphasize. The main bar, as seen from the entryway, greets customers and directs guests out towards the patio or their assigned table. Parallel the private dining room and adjacent the main kitchen is the wood-grill bar, where guests can dine while perched slightly above seated sight-lines, observing culinary preparation. The raw bar in the main room is also visible to guests, as seasonal charcuterie is prepared and plated. Blackened-steel portals create the connection between the main room, wine room and the private dining area. Calacatta marble surfaces and custom bleached walnut furniture pay homage to the building’s era and the vintage aesthetic, while also creating a clean palette upon which the cuisine is underscored.
PROCESS
PROCESS RENDERING
UNDER CONSTRUCTION
CUSTOM SEATING INSTALLATION
back to top
NEXT PROJECT