Headspace SM Campus
Santa Monica, California
Set within an existing industrial site, this 20,000 sf office expansion creates a modern, flexible workspace in response to Headspace’s growing office and cultural needs.
STATUS
Completed 2019
SIZE
20,000 sf
SCOPE
Tenant improvement to expand existing corporate campus. Scope includes connecting two existing 2-story creative office buildings, new 2nd floor exterior courtyard, and ground floor exterior courtyard.
PROJECT TEAM
Architect: Montalba Architects, Inc.
Structural Engineer: John Labib, Associates
MEP Engineer: PBS Engineering Group, Inc.
Lighting Consultant: Sean O'Connor Lighting
Geotechnical Consultant: Geocon West, Inc.
Civil Engineer: JLA
Landscape Architect: Pamela Burton and Co.

Overview
The challenge was to find unique ways to bring Headspace’s new office to life by seamlessly juxtaposing group and individual spaces. To honor the core values of the company, small spaces were strategically placed throughout the space, where employees could find a moment of personal solace that wouldn’t deter from the surrounding communal environment.

The main design gesture turns the previous unused exterior patio into a large, outdoor garden, which gets pulled through the workspace into the central courtyard on the second floor. The open-air enclosure filters light and greenery into previously dark, isolated spaces and offers a moment of reprieve from the industrious energy throughout.

Creating a connection to the outdoors was a critical design consideration for the campus experience and meditation environment of the Headspace culture. This was accomplished through a few design moves: exterior courtyard, bi-fold door and garage door to the courtyard, and the lightwell courtyard on the second floor.

The featured entry stair functions as a workspace that transitions into a large stadium seating for company-wide events, meditation, presentations, all hands meetings, or flexible working space. A media screen rolls down in front of the large bi-fold door and a large suspended curtain folds around to control light and sound. True to Headspace’s brand philosophy, free standing meditation pods and quiet meditation areas are available throughout the space to allow employees additional moments of solitude.

The material palette for most of the space was strategically chosen to be a sophisticated, neutral palette in order to allow for the Headspace AV graphics, furniture, and murals to bring brighter colors to the space.
PROCESS
First Floor Plan
Second Floor Plan
back to top
NEXT PROJECT